Wij als volwassenen zien de wereld anders dan kinderen. Kinderen zijn nieuwsgierig en proberen graag nieuwe dingen uit. Kinderen herkennen de gevaren nog niet en moeten leren met vallen en opstaan.

Hoe volwassen ogen risico’s missen voor kinderen

Wij als volwassenen zijn lang en kijken van boven naar beneden. Een kind kijkt precies andersom, van onder naar boven. Wanneer een kind kruipt, heeft deze een heel ander perspectief dan een volwassenen. Zo is de onderkant van de tafel net zo gevaarlijk als de bovenkant van een tafel.

Een kind is heel ondernemend. Jonge kinderen raken graag alles aan. Zo trekken ze zich graag op aan de deurpost of aan een tafel. Maar wat als er iemand net de deur dicht doet of er een hete theepot op tafel staat? Stopcontacten zitten op ooghoogte en hebben van die leuke gaatjes waar je iets in kan stoppen. Een snoer van een keukenapparaat kun je jezelf aan optrekken en ga zo maar door.

Beweeg en denk als een kind

Kruip, rol en ren door de omgeving. Denk als een kind. Ren achter elkaar aan, struikel (bijna), ren de bocht om, kruip langs een tafel, trek een kastje leeg en rol over de grond. Zo zie je snel waar de gevaarlijke plekken zijn en wat er beveiligd moet worden. Ben je er bewust van dat er meerdere kinderen op een kinderdagverblijf aanwezig zijn. Een scherpe hoek van de muur is normaal niet gevaarlijk. Maar zodra er een paar kinderen tikkertje spelen en snel de bocht omgaan, is het een ander verhaal. Het is niet nodig om een fort te maken van het kinderdagverblijf. Kinderen moeten leren met vallen en opstaan. Een blauwe plek of schaafwond is natuurlijk niet erg. Zo leert een kind ook om het de volgende keer anders te doen. Maar gevaarlijke situaties met blijvend letsel moeten voorkomen worden, zeker in een ruimte met meerdere kinderen.

Zo help je een kind veilig op avontuur te gaan

Een keukenkastje is een groot avontuur voor kinderen. Wat zit er achter de deur? Een groot zilver drumstel! Laat kinderen lekker ontdekken en spelen met potten en pannen. Zorg ervoor dat de spullen die niet veilig zijn voor ze, buiten hun bereik zijn. Op een hoge plek zetten is dan niet voldoende. Kinderen klimmen en klauteren en zijn handig. Zet deze spullen achter slot en grendel. Maar wel zo, dat je er zelf makkelijk bij kan als je ze snel nodig hebt. Kinderen leren door vallen en opstaan. Geef ze die ruimte en maak deze ruimte kinderveilig. Zo kun je zorgen zonder zorgen!