Zindelijkheid

Het proces van zindelijk worden is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind. Het markeert de overgang van het luiers dragen naar het zelfstandig gebruik kunnen maken van de WC. Deze fase vereist geduld, consistentie en begrip van jullie als ouders, maar gelukkig zijn er genoeg manieren om dit proces zo makkelijk mogelijk te maken! Zindelijk worden met een glimlach doe je bijvoorbeeld door middel van het gebruiken van een plaspotje, het oefenen met een wc-bril verkleiner, opstapjes voor de wc of trainingsbroekjes.
Prijs
Price - slider
1734

Awards

Zindelijkheidstraining

Zindelijkheidstraining is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je kind. Het proces van zindelijk worden gaat verder dan alleen het verminderen of afschaffen van luiergebruik. Het draagt onder andere bij aan de persoonlijke hygiëne, onafhankelijkheid en sociale aanpassing van je kind. Hoewel je er misschien niet direct bij stilstaat, bevordert zindelijkheidstraining de onafhankelijkheid van jouw zoon of dochter. Het vermogen om zelfstandig naar het toilet te gaan, zonder hulp van jou als ouder, geeft kinderen een gevoel van zelfvertrouwen en eigenwaarde. Hierdoor leren ze een essentiële vaardigheid die hen in staat stelt om zelfstandig te functioneren in allerlei situaties, wat begint bij het zindelijk worden! Naast de onafhankelijkheid van je kind, is sociale aanpassing ook een belangrijke factor. Veel kleuterscholen verwachten tegenwoordig dat kinderen zindelijk zijn voordat ze deelnemen aan de programma’s, dus kinderen die volledig zelfstandig zindelijk zijn hebben een grotere deelname kans aan de educatieve en sociale activiteiten van een crèche, kinderopvang of kleuterschool.

 

Naast de ontwikkelingen voor jouw kind, heeft het natuurlijk ook een aantal grote voordelen voor jou als ouder. Zindelijkheidstraining staat bijna altijd gelijk aan gemak en rust, als je kinderen eenmaal zindelijk zijn. Minder luiers verschonen betekent minder kosten en minder gedoe. Hoewel het verschonen van je kind natuurlijk nooit zal voelen als een straf, kennen we weinig ouders die dit missen als de kinderen eenmaal zindelijk zijn.

Zindelijkheid trainen voor thuis

Zindelijkheidstraining begint natuurlijk in de veiligheid van jullie eigen huis. Het trainen van zindelijkheid is een uitdagend, maar belangrijk proces voor ouders en verzorgers. Het begint natuurlijk bij het herkennen dat je kind er klaar voor is. Dit zie je vaak aan het feit dat ze interesse tonen in de WC of een potje, en ze zelf beginnen aan te geven dat ze moeten poepen of plassen.

 

Een goede aanpak voor het trainen van zindelijkheid bestaat uit consistentie, geduld en positieve versterking. Probeer een routine te creeeren waarbij je je kind regelmatig naar het toilet brengt, bijvoorbeeld na maaltijden of dutjes, en moedig hem of haar aan om te proberen te plassen of poepen. Beloon je kind wanneer het goed gaat, maar maak geen drama van ongelukjes. Het is immers een nieuw concept wat ze moeten leren, en daarbij is het erg belangrijk dat de ervaring als positief wordt ervaren.

 

Om je te helpen bij zindelijkheidstraining zijn er allerlei producten te verkrijgen die je hierbij kunnen helpen. Denk hierbij aan een kindvriendelijk potje of een brilverkleiner. Verder kun je als het kind eenmaal zit, het proces zelf leuker maken door middel van een boekje, liefjes of zelfs een spelletje.

 

Een van de allerbelangrijkste dingen bij de zindelijkheidstraining is dat je als ouder geduldig en begripvol bent. Ieder kind leert immers op zijn of haar eigen tempo, en dit is geen proces wat je erdoor kunt drukken. Ook is het erg normaal dat er tijdens dit proces ups en downs zullen zijn, maar zolang je consistent en ondersteunend bent zal alles goed komen.

Zindelijkheid trainen als je
onderweg bent

Zindelijkheidstraining is natuurlijk niet iets wat je alleen thuis moet doen, dat gaat gewoon door als je op pad bent! Hoewel het wat extra planning vereist, kun je tijdens uitstapjes of reizen gewoon doorgaan met de zindelijkheidstraining van jouw kleine. Hierbij is het wel belangrijk dat je goed voorbereid op pad gaat, maar geen zorgen, je bent niet de eerste ouder die hierover nadenkt! Aangezien een openbaar toilet niet altijd in de buurt is, is het goed om een ongelukje voor te zijn.

Waar moet je rekening mee houden als je bezig bent met zindelijkheidstraining en onderweg bent?

 • Reservekleding
  • Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, en dit gaat je 100% zeker een keer overkomen. Gelukkig kan je problemen voorzien, dus hoeft het geen groot probleem te worden! Een setje reservekleding is zo meegenomen, en kun je eenvoudig meenemen in een tas of rugzak.

 • Een draagbaar potje
  • Een draagbaar plaspotje is dé perfecte uitkomst als je kleine onderweg zijn of haar behoefte moet doen. Je kunt deze makkelijk meenemen door hem bijvoorbeeld onder in de kinderwagen te leggen, en als de tijd daar is, zet je hem eenvoudig neer.

 • Neem regelmatig pauzes
  • Als je onderweg bent en je een moment hebt om pauze te nemen, doe dit dan ook. Hier kun je je kind leren om naar het toilet te gaan op momenten dat dit uitkomt. Je leert ze op deze manier dat je naar de wc kunt (en moet) gaan op de momenten van rust. Dit is voor ons vanzelfsprekend, maar kinderen beseffen niet altijd dat het soms geen optie is om op ieder moment op elke plek naar de wc te kunnen gaan.

 • Openbare toiletten gebruiken
  • Leer je kind hoe ze een openbaar toilet veilig en hygiënisch kunnen gebruiken. Hoewel dit misschien niet de eerste plek is waar je je kind alleen heen stuurt, is het wel belangrijk om ze hier een aantal dingen over uit te leggen. Zo kun je bijvoorbeeld schoonmaakdoekjes meenemen om het toilet eerst schoon te maken, voordat ze erop gaan zitten. Zo leren ze de juiste hygiënische praktijken, en is de kans groter dat ze dit zelf ook oppakken.

Wat zegt onze expert over
plaspotjes?

Jippie’s is een familiebedrijf dat al sinds 1948 actief is op de markt voor kinderartikelen. Destijds is mevrouw Vos-Van Halteren begonnen met het maken van de mooiste doopjurken en wiegbekledingen. Binnen een aantal jaren is dit al uitgegroeid tot 5 grotere winkels verspreid over heel Nederland. 

 

In 1978 heeft J.P. Vos het bedrijf overgenomen, en die is zich meer gaan richten op de groothandel van producten voor kinderen. Denk hierbij aan, naast de verkoop van de producten die zelf gemaakt werden, ook aan de verkoop van bijvoorbeeld draagzakken, stabiliteits kussens etc. Kinderveiligheid werd ook in deze periode al een belangrijk speerpunt, en daar werd ook de merknaam Jippie’s geboren. Destijds waren producten als veiligheidshaakjes, tafelhoekjes en fornuisrekken veel verkocht. 

 

In 2010 was het de beurt aan de 3e generatie “Vossen” die het bedrijf ging leiden, namelijk Willem en Karin Vos. Zij maakten destijds de bewuste keuze om zich volledig te specialiseren op het gebied van kinderveiligheid, en inmiddels is Jippie uitgegroeid tot een internationale groothandel die niet alleen de producten verkoopt, maar ook zelf produceert en importeert! 

 

Naast de productie, import en verkoop van onze producten, proberen we er natuurlijk ook voor te zorgen dat iedereen precies weet hoe je het meeste uit onze producten haalt. Om die reden hebben we een uitgebreide kennisbank opgericht, waarin je voor allerlei producten een uitgebreide instructie vindt. Mocht je nog andere vragen hebben, of er met onze uitleg niet helemaal uitkomt, neem dan vooral contact op! We helpen je graag bij het uitzoeken van de perfecte producten voor jouw kind.

 

Met een geschiedenis die meer dan 75 jaar teruggaat op het gebied van kinder(veiligheids)producten, durven we dan ook best te zeggen dat wij dé expert zijn!