Kinderen zijn kinderen. Ze zijn nieuwsgierig en gaan graag op avontuur. Dit is ook belangrijk voor hun ontwikkeling en motoriek. Kinderen leren met vallen en opstaan. Dit hoort erbij. Maar helaas zijn er ook situaties denkbaar waarbij een kind zich ernstig kan verwonden. Denk aan de vingerbeknelling, hoofd stoten tegen scherpe punten of vergiftiging. Dit kun je eenvoudig voorkomen door kinderveiligheidsproducten aan te brengen. Denk hier 1 keer goed over na en je kan stoppen met je zorgen te maken en meer aandacht besteden aan de kinderen.

Waarom het zonde is om je onnodig zorgen te maken

Er is niets mis met je zorgen maken over iets. Het houdt je scherp en zorgt ervoor dat je snel in actie kan komen. Maar te veel zorgen maken, is niet goed. Het geeft stress, zorgt voor negatief denken en onrust. Wanneer je met kinderen werkt, zijn de 3 R’s juist belangrijk. Rust, regelmaat en reinheid. Zorg ervoor dat je je zaken op orde hebt met kinderveiligheid. Zo hoeft je je niet onnodig zorgen te maken en kan je doen waar je goed in bent; zorgen voor kinderen, samen spelen en leren.

Weet waar de meeste ongelukken gebeuren en beveilig dit

Breng in kaart wat de gevaarlijke situaties zijn. Denk hierbij aan deuren, scherpe tafelhoeken, scherpe randen van muren, schoonmaakmiddelen, scherpe voorwerpen en ramen.  Verplaats jezelf in het kind. Ga kruipen, rollen en rennen. Bekijk de situatie vanuit het perspectief van het kind en je ziet waar de gevaren zitten. Voor vragen kun je altijd terecht bij een expert, zoals Jippie’s kinderveiligheid. Met meer dan 40 jaar ervaring kunnen wij je begeleiden in dit proces.

Zorg voor betrouwbare producten en een goede plaatsing

Wij kunnen nog zulke goede producten maken, maar deze werken alleen optimaal bij een juiste plaatsing. Onze producten zijn voorzien van duidelijke gebruiksaanwijzingen en instructiefilmpjes. Zorg voor betrouwbare producten die zijn voorzien van een keurmerk. Deze producten zijn getest op intensief gebruik en kunnen tegen een stootje. Ieder product valt onder een eigen keurmerk.

Kinderen mogen zich stoten en vallen

Het gezegde is niet voor niets ‘opgroeien doe je met vallen en opstaan’. Het is belangrijk dat kinderen leren wat ze wel en niet kunnen doen. En dat gaat het beste met vallen en opstaan. Alleen is het wel van belang om ernstig letsel te voorkomen.

Het is belangrijk om er geen fort van het kinderdagverblijf te maken. Kinderen mogen zich bezeren. Een blauwe plek of schaafwond is vervelend, maar het hoort er wel bij. Kijk met een gezond verstand naar de situatie en laat je adviseren door een professional. Voor meer tips kan je ook kijken op de site van de Rijksoverheid en GGD.