Elk kinderdagverblijf moet zich houden aan bepaalde maatregelen voor kinderveiligheid. Niet alleen om door de toetsing van de GGD te komen, maar vooral om de kinderen veilig te houden. Zo kunnen de leidsters bezig zijn met de kinderen, pedagogische activiteiten en de daadwerkelijke zorg.

Deurbeveiliging kinderopvang

Het belang van goede deurbeveiliging.

Wist je dat per dag 500 kinderen de EHBO bezoeken voor een ongeval? Dat is 1 kind per 3 minuten. In veel gevallen gaat het erom dat een kind met de vinger tussen de deur heeft gezeten met alle gevolgen van dien. Vaak gebeuren dit soort dingen in een oogwenk. Kinderen zijn aan het spelen. Het ene kind houdt zich vast aan de deurpost en een ander kind doet de deur per ongeluk dicht. Of wanneer een kind op de arm zit en iemand anders stelt je een vraag. Dan sta je vaak met de rug naar de deur en kan een kind tussen de deurpost komen met de vinger. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit de praktijk. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen door het gebruik van een deurstrip. Kies er bij voorkeur een met een minimale lengte van 180 cm. Zo voorkom je dat een kind op de arm, toch tussen de deurpost kan komen met zijn of haar vingertjes.

Deurstrips

Deurstrips worden vaak ook ‘ vingerbeschermers voor deuren’ genoemd. Deze dienen als afscherming van de opening van de scharnierzijde van een deur. Door vingerbescherming op de deuren te plaatsen, wordt beknelling van de vingers voorkomen. Een deurstrip is een plastic beschermlaag aan beide kanten van de deuropening. Dus een voor de scharnierzijde en een voor de binnenkant. Zo kan een kind aan beide kanten van de deuropening, niet klem komen te zitten. Deurstrips zijn verkrijgbaar in transparant, wit of antraciet, zodat deze bij de kleur van de deur past en niet teveel opvalt.

Hoe werkt een deurstrip?

Een deurstrip zorgt ervoor dat een kind niet met zijn of haar vinger tussen de deur kan komen aan de scharnierzijde. De plastic rand, zorgt ervoor dat een kind de deurpost veilig vast kan houden, zonder het risico te lopen klem te komen zitten.

Waar moet je op letten bij een professionele deurstrip?

Een deurstrip bij een kinderdagverblijf of school, wordt veel vaker gebruikt dan een voor thuisgebruik. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een deurstrip die op intensief gebruik is getest. Omdat deze deuren zo intensief gebruikt worden, kan je het beste kiezen voor een deurstrip met een kliksysteem. Hierdoor zitten ze steviger vast, want de kliksystemen worden geschroefd, en kun je ze losmaken voor eventueel onderhoud. Een ander belangrijk punt is de hoogte van de deurstrip. Om te voorkomen dat kinderen speelgoed tussen de deurstrip gooien of dat een kind die op de arm zit, klem komt te zitten met zijn vingers, is een minimale hoogte van 180 cm aan te raden.

Voordat je de keuze kan maken welke deurstrip geschikt is voor een deur, is het belangrijk eerst te weten wat de draaicirkel is van een deur. Je hebt natuurlijk normale deuren die naar 1 kant opengaan, dit zijn meestal deuren die 90 tot 180 graden draaien. Maar je hebt ook deuren die verder opengaan, klapdeuren en deuren met scharnieren aan de buitenkant. Hieronder leggen we in het kort uit hoe dat werkt.

Deur met een draaicirkel van 90 graden
Deur met een draaicirkel van 180 graden

Jippie’s deurbeveiliging

Jippie’s heeft meerdere deurstrips in de collectie die geschikt is voor de professionele markt. Deze deurstrips zijn SKG-IKOB gecertificeerd voor EN16654- en NEN8654 normen. Dit is de hoogte keuring voor vingerbescherming. Daarmee is de veiligheid van de deur gegarandeerd. De meest gebruikte deurstrip voor kinderdagverblijven is de Jippie’s deurstrip professional in de maat 180 cm of 195 cm hoog. Deze deurstrips zijn eenvoudig te installeren, kunnen goed tegen een stootje en gaan jaren mee.

Voor deuren met een afwijkende draaicirkel (groter dan 180 graden), hebben we ook verschillende opties. Zoals de Jippie’s deurstrip Extreem. De Extreem versie heeft een groot afdekbereik en is hierdoor geschikt voor deuren die verder open gaan dan 180 graden. De deurstrip kan goed toegepast worden op kunststof of aluminium duren waarbij de opening tussen de deur en deurkozijn, groter is dan 20 cm.

Bekijk alle deurstrips

KASTBEVEILIGING

Het belang van goede kastbeveiliging

De meeste ziekenhuisopnamen door vergiftiging komen voor onder kinderen tussen de één en vijf jaar oud. Een kind is hier dus extra kwetsbaar voor. Dit komt doordat een kleine hoeveelheid van een giftige stof al gevaarlijk kan zijn voor een klein lichaam. Daarom is het belangrijk om de schoonmaakmiddelen in een kast te zetten die beveiligd is.

Kastbeveiliging voor baby en kind

Het is belangrijk om goed te kijken welke kasten beveiliging nodig hebben. Het is niet erg als een kind plastic broodtrommels uit een kast haalt om mee te spelen, maar zodra ze in de lade met scherpe messen op onderzoek gaan, wordt het een ander verhaal. Verzamel de gevaarlijke keukenspullen in 2 kasten en een lade. Dan hoef je alleen deze te beveiligen. Zet bijvoorbeeld alle schoonmaakspullen in een kast, een kast met glazen en borden en een lade met scherp keukengerei zoals messen. Het is in sommige gevallen niet voldoende om deze producten alleen buiten bereik van kinderen te zetten. Want kinderen kunnen ook bij hoge kasten, zodra ze groot genoeg zijn om op het aanrecht te klimmen.

Jippie’s kastbeveiliging

De beveiliging van Jippie’s is voorzien van een magneetsleutel, waardoor alleen degene met de sleutel, de kastjes op kan maken. En kind krijgt deze niet open, ook niet op een kiertje. Gelukkig zijn deze sleutels ook los leverbaar, je zal niet de eerste zijn die de sleutel in de lade legt en deze dicht doet.

Bekijk onze kastbeveiliging

Hoekbeveiliging

Het belang van goede hoekbeschermers

In een omgeving waar kinderen spelen, hebben we altijd het gevaar van een incident, een val of en klap. Een botsing tegen een muur of pilaar tijdens het spelen kan leiden tot vervelend letsel. Door deze scherpe randen te beveiligen met hoek- en muurbescherming, wordt de klap geabsorbeerd waardoor ongelukken verminderd worden.

Beschermers voor muren

En dan specifiek scherpe muurranden en hoeken van 90 graden. Kinderen die aan het fietsen zijn of achter elkaar rennen en struikelen, kunnen zich flink bezeren aan zo’n hoek. Deze hoeken zijn zowel binnen- als buiten te vinden. Kijk dus goed rond en kijk welke hoeken een gevaarlijke situatie zouden kunnen vormen.

Jippie’s hoekbeschermers

De hoekbeschermers van Jippie’s beschermen kinderen tegen scherpe hoeken en randen. Deze verminderen het risico op letsel door een botsing. Er zijn verschillende versies in de collectie. Brede foam randen in verschillende kleuren of discrete hoekprofielen in het transparant. Beide beschermen goed. De Corner Guard Deluxe is ook goed buiten te gebruiken.

Tafelhoekbeveiliging

Het belang van goede hoekbeveiliging voor tafels 

Zodra kinderen kunnen kruipen, gaan ze op pad. De punt van een tafel of kast kan heel scherp zijn en kan een lelijke wond veroorzaken. Maar wist je dat er buiten op de speelplaats ook veel scherpe hoeken zijn in de vorm van een muurtje. Hoe vaak gebeurt het niet dat kinderen tijdens het buitenspelen aan het rennen zijn en vallen. Dat hoort er natuurlijk bij, maar een scherpe hoekrand kan nare gevolgen hebben.

Beschermen tafelhoeken

Op een kinderdagverblijf zijn kinderen van allerlei leeftijden. Sommige kruipen en anderen kunnen net lopen. Eigenlijk hebben beide kinderen een andere hoekbeveiliging nodig. Een kind die kruipt, zal zich vooral stoten aan de onderkant van de tafel. Terwijl een kind dat net kan lopen, voorover kan vallen en zich zal stoten aan de bovenhoek van de tafel. Een tip is om eens op de grond te gaan zitten en te kijken welke scherpe hoeken op ooghoogte zitten. Dit is namelijk ook de hoogte van het hoofd van een kruipend kind.

Jippie’s tafelhoekbescherming 

De Jippie’s tafelhoeken zijn verkrijgbaar in dubbele tafelhoeken. Deze beschermen zowel de onder- als bovenkant van de tafelpunt. Deze hoeken zijn transparant. Daarnaast heeft Jippie’s ook foam tafelhoeken in het assortiment en een foam tafelrand. Deze rand is 3.8 meter lang kan zo de volledige tafelrand beschermen wanneer deze scherp is of op een gevaarlijke hoogte zit. Alle Jippie’s tafelhoeken zijn voorzien van 3M tape. Onze Corner Guard vermomd als gigantisch potlood is ook een groot succes op kinderdagverblijven en scholen. (En wij vinden hem zelf ook erg leuk)

Foam tafelhoekjes wit
Dubbele tafelhoekjes transparant
Foam tafelbeschermset

Stopcontactbeveiliging

Het belang van goede stopcontactbeveilging.

Kinderen gaan graag op avontuur en willen alles ontdekken en aanraken. Blokken in de juiste gaatjes stoppen is super uitdagend. Je vinger in het stopcontact stoppen is ook uitdagend, maar wel gevaarlijk. Stopcontacten zitten door heel het gebouw en vaak helaas ook laag bij de grond. Makkelijk toegankelijk voor kinderen.

Waaraan voldoet goede stopcontactbeveiliging? 

Een goede stopcontactbeveiliger is gemaakt van een brandwerend kunststof. Dit voorkomt het risico dat het kunststof warm wordt en het ijzeren veertje binnenin voor kortsluiting kan zorgen. Gelukkig is hier een keuring voor: EN 73-1.

Jippie’s stopcontactbeveiliging 

Jippie’s heeft speciaal voor kinderdagverblijven grootverpakkingen met stopcontactbeveiligers. Van 20 stuks, 100 stuks of 500 stuks. Verkrijgbaar in het wit en transparant en voorzien van 3M tape.

Kindersloten 

Het belang van goede kindersloten

Kindersloten zorgen ervoor dat een kind niet in een kastje kan komen. Met kastbeveiliging beveilig je een kastje van binnenuit door een haakje of magneetslot. Een kinderslot gebruik je aan de buitenkant van een kastje die je graag op slot wilt laten. Vaak zien kinderen niet het verschil tussen allesreiniger en ranja, met alle gevolgen van dien.

Wanneer gebruik je een kinderslot? 

Kindersloten worden vooral gebruikt om de buitenkant van een kast af te sluiten voor kinderen. Deze zit aan de binnenkant van een kast of lade en het kinderslot aan de buitenkant. Je gebruikt dit wanneer je kind te klein is om te begrijpen wat wel en niet veilig is in een kastje maar wel groot genoeg om bij en in kastjes kan komen.

Jippie’s kindersloten 

Het Jippie’s knijpslot is de beste oplossing wanneer het gaat om kindersloten die aan de buitenkant gemonteerd worden. Dit knijpslot kan op maat geknipt worden en kan eenvoudig door een volwassenen worden geopend, door het slot met twee vinger naar elkaar toe te knijpen. Kinderen hebben simpelweg deze kracht niet. Kijk vooral goed welke beveiliging het best bij jouw huis past. Misschien past een magneetslot of dubbeldeurslot beter, of een combinatie van de verschillende mogelijkheden.

Magneetslot
Knijpslot
Dubbeldeurslot

Raambeveiliging

Het belang van goede raambeveiliging

Met kleine kinderen in de buurt is het van groot belang dat ramen veilig open kunnen staan. Elk jaar vallen bijna 50 kinderen uit een raam en lopen ze ernstig of dodelijk letsel op. Een paar momenten zijn vaak al voldoende; de claxon van een auto, tjilpende vogels of andere kinderen die buiten spelen. Als een kind even buiten de aandacht is, klimt deze op een vensterbank, opent het raam en verliest in het ergste geval het evenwicht. De getroffen kinderen zijn meestal tussen de 1 en 3 jaar oud. Een raambeveiliging voorkomt dat een raam zover open kan dat een kind er doorheen kan kruipen of vallen.

Hoe werkt raambeveiliging 

Er bestaan verschillende soorten raambeveiligers; voor kiep- en kantelramen en ramen die naar buiten opengaan. Beide zorgen ervoor dat een raam maar een stukje open kan en daarna als het ware op slot gaat. De opening is te klein om een kind doorheen te laten, terwijl er toch frisse lucht naar binnen komt.

Jippie’s raambeveiliging

Jippie’s raambeveiliging voor het kiep- en kantelraam kan gemakkelijk worden gemonteerd, zonder te boren of lijmen. Deze kan eenvoudig tussen de handgreep en het kozijn worden gezet. Deze is eenvoudig door een volwassenen te bedienen. Eerst wordt de schuif aan de zijkant zo ver mogelijk ingeschoven. Nu kan de hendel worden verplaatst en kan de schuif worden vrijgegeven. Wanneer de gewenste positie is bereikt, vergrendelt deze zichzelf.

De Jippie’s raamkierset is een beveiliging voor een raam dat naar buiten toe opengaat. Deze metalen set kan op maat gezet worden, zodra het raam openstaat. Deze zorgt ervoor dat een raam niet verder open kan dan een paar centimeter. 

Bedbeveiliging

Het belang van goede bedbeveiliging 

Kinderen vallen uit bed en dat is helemaal niet erg. Een bed is vaak laag bij de grond en er ligt vaak ook nog vloerbedekking onder. Bij een kinderdagverblijf is dit anders. Hier slapen meerdere kinderen, soms hoger van de grond. Dit kan een gevaar opleveren.` Daarnaast is het niet fijn wanneer het ene kind nog slaapt en de ander al wakker is, iedereen wakker wordt omdat iedereen zelf uit bed kan komen. Het ene kind heeft nou eenmaal meer slaap nodig dan de ander.

Mogelijkheden in bedbeveiliging

Een laag bedrek zorgt ervoor dat een kind niet uit bed kan vallen in zijn slaap.

Een hoog bedrek zorgt ervoor dat een kind niet zelfstandig uit bed kan komen en even moet wachten op een volwassenen om hem of haar te helpen.

Bedhekjes? 

De woorden bedhekjes en bedrekjes worden vaak door elkaar heen gebruikt. Een bedhek is de lage variant, waarbij een kind zelf uit bed kan komen, maar niet uit bed kan vallen. Een bedrek is een hoger rek, waardoor een kind niet zelfstandig uit bed kan komen.

Jippie’s bedbeveiliging

Het bedhek van Jippie’s is geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden tot en met 5 jaar. De is neerklapbaar, wat het gemakkelijk maakt om het bed te verschonen. Dit bedhek is gemakkelijk te monteren met slechts een paar handelingen en hoeft niet aan het bed vastgeschroefd te worden. Deze zit vast met een riem systeem, klittenband en metalen plaat.