Kinderveiligheid staat bij ons voor het voorkomen van ongelukken en blessures bij kinderen, zodat zorgeloos de ontwikkeling van het kind en speelplezier gestimuleerd kan worden. Kinderen moeten lekker kunnen spelen en op avontuur gaan. Dat is goed voor hun ontwikkeling en ze leren wat wel en niet kan. Het is van belang dat dit gebeurt in een veilige omgeving. Maar waar zitten de risico’s nou precies?

We verdelen kinderveiligheid in grofweg 5 categorieën: vingerbeknelling, vallen, vergiftiging, elektriciteit en stoten.

1. Vingerbeveiliging

Een deur kan dicht slaan of een kind kan zich optrekken aan een deurpost en de deur gaat dicht.  Allemaal situaties waarin een kind zich lelijk kan verwonden aan een vinger. Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken met kinderen die met de vinger tussen de deur zitten en met alle gevolgen van dien. Een eenvoudige oplossing is een deurstrip. Een deurstrip wordt ook vaak vingerbeschermer genoemd. Deze bestaat uit twee strips, eentje voor de scharnierkant en eentje voor de binnenkant van de deur. Een paar jaar geleden is het plaatsen van deurstrips verplicht geworden en hierdoor is het aantal doktersbezoeken van kinderen met letsel door vingerbeknelling gedaald met 40%.

2. Raambeveiliging

Het is belangrijk om lokalen goed te luchten, zeker tijdens de COVID periode. Zorg er voor dat ramen niet verder open kunnen dan 10 cm. Zo kan een kind er niet doorheen vallen tijdens het spelen of wanneer deze op avontuur gaat. Een kiep-kantel raam is vaak zo gemaakt dat deze maar een paar centimeter open kan (kantelen). Een gewoon raam is natuurlijk een ander verhaal. Het is verstandig om deze met een raamkierset te beveiligen. Hierdoor kan het raam wel nog gewoon open, maar nooit verder van een paar cm.

3. Bedbeveiliging

Op de meeste kinderdagverblijven liggen kinderen te slapen in speciaal gemaakte boxen. Hierdoor kunnen ze ook boven elkaar slapen en kun je meer kinderen kwijt in een beperkte ruimte. Gastouders hebben vaak deze mogelijkheid niet. Dan is een bedrek een uitkomst. Hierdoor kunnen kinderen in een groot bed liggen, maar er niet uit rollen tijdens het slapen. Het bedrek wordt geschoven onder het matras en is makkelijk neer te klappen, om het bed te verschonen of om het kind uit bed te halen. Belangrijk hierbij is dat het bedrek hoog genoeg is, zodat een kind tijdens het slapen niet uit bed kan rollen.

4. Electriciteitsbeveiliging

Een wandcontactdoor is reuze interessant om iets in te stoppen. Deze zitten vaak op ooghoogte van een kind. Zorg ervoor dat deze beveiligd zijn. Dit kan op twee manieren. Een draaistopcontactbeveiliger of een blinde plug. Een draaistopcontactbeveiliger adviseren wij voor een stopcontact die vaak wordt gebruikt (stofzuigen, keukenapparatuur). Een blinde plug gebruik je boor stopcontacten die eigenlijk niet gebruikt worden. Zo worden deze helemaal afgesloten.

Voor Belgische stekkerdozen met een aardlekpin, adviseren wij blinde pluggen. Hier passen geen draaistopcontactbeveiligers.

5. Hoekbeveiliging

Hoekbeveiliging is een algemeen woord voor de bescherming van scherpe hoeken. Dit kan zowel de tafel, het aanrechtblad of een muur zijn. Veelal kijkt een kind van beneden naar boven in plaats van wij volwassenen die van boven naar beneden kijken. Daarom is het aan te raden om eens op de grond te gaan zitten en rond te kijken. Zo zien je precies welke scherpe hoeken gevaar op kunnen leveren voor een kind.

De Jippie’s tafelhoeken en stootstrips voor muren zijn gemaakt van foam. Deze foam werkt als een soort stootkussen en absorbeert de klap wanneer een kind er tegenaan zou vallen. Onze stoot strips zijn zo gemaakt dat ze zowel binnen als buiten gebruikt kunnen worden. Alle foam hoeken zijn voorzien van 3M tape. Mocht je ze buiten willen gebruiken, dan adviseren wij de foamstrips vast te kitten.