Wanneer kinderen met speelgoed of hun vinger in het stopcontact zitten, kunnen ze een elektrische schok krijgen. Vaak is het een lichte schok en is een kind alleen geschrokken. Maar in sommige gevallen kan het leiden tot brandwonden of spierscheuren. Ook in dit geval geldt; voorkomen is beter dan genezen.

Kinderen en stopcontacten

Een stopcontact zit vaak op ooghoogte van een kind. Wat grappig, die gaatjes in de muur! Misschien kan ik er iets in stoppen? En zo’n draad die over het aanrecht hangt. Waar gaat die naartoe? En kan ik me daaraan optrekken? En wat een leuke vakjes in het broodrooster? Kan je daar iets in stoppen? Allemaal vragen die door het hoofd van een kind kunnen gaan. Kinderen vinden het reuze interessant!

Basisregels voor elektriciteit beveiliging

Zorg ervoor dat alle stopcontacten afgeschermd zijn door middel van stopcontactbeveiligers of blinde pluggen. Een stopcontactbeveiliger gebruik je voor stopcontacten die dagelijks gebruikt worden. Je kan de stekker erin steken, deze draaien en dan gebruiken. Stopcontacten met een aardlek pin of die niet gebruikt worden, kun je het beste voorzien van een blinde plug. Deze zit vast en kan er alleen uit worden gehaald met een speciale (bijgeleverde) sleutel.

Vaak zitten elektronische apparaten met een stekker en een snoer in het stopcontact. Deze snoeren zijn ook ontzettend interessant voor kinderen, want waar gaat deze naartoe en kan ik mezelf eraan optrekken? Zorgt ervoor dat deze snoeren buiten handbereik van kinderen zijn. Snoeren van lampen kun je eventueel vast timmeren aan de muur. Controleer deze regelmatig of alles nog goed vastzit.

Veel stopcontacten

De vuistregel is dat er minimaal 1 stopcontact komt per 4 m2. Wanneer een ruimte groter is dan 20 m2 worden er zeker 10 stopcontacten gemonteerd. Je voelt het al, bij een kinderdagverblijf het je veel stopcontactbeveiligers nodig! Daarom hebben we bij Jippie’s de groot verpakking met stopcontact draaiers. Je kan bij ons kiezen tussen 5 stuks, 12 stuks, 20 stuks en 100 stuks.